top of page

Οδηγός περιποίησης δέρματος για αρχάριους ...

Έγινε ενημέρωση: 29 Μαΐ 2023

"Δημιουργώντας την πρώτη σας ρουτίνα φροντίδας του δέρματος, κρατήστε το απλό"


Εάν υπάρχει μια βεβαιότητα ανάμεσα στις πολλές, πολλές αβεβαιότητες στον κόσμο μας αυτή τη στιγμή, είναι η εξής: Το να αφιερώνουμε χρόνο για να φροντίζουμε τον εαυτό μας δεν πρέπει πλέον να θεωρείται επιείκεια, ούτε καν πολυτέλεια. Μάλλον, για τόσους πολλούς λόγους, είναι μια ανάγκη - τώρα περισσότερο από ποτέ. Με τη φροντίδα του

δέρματος, όμως, υπάρχει μια άλλη αδιαμφισβήτητη αλήθεια: Μπορεί συχνά να αισθάνεστε μπερδεμένη με όλα τα προϊόντα που υπάρχουν.


Beauty shot of woman with hands wrapped on face

"Η αγορά προϊόντων για περιποίηση δέρματος έχει αναπτυχθεί πραγματικά πολύ τα τελευταία χρόνια", εξηγεί ο Sejal Shah, πιστοποιημένος δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. "Παρόλο που αυτό είναι υπέροχο επειδή μας δίνει μια ποικιλία νέων συστατικών και σκευασμάτων, αυτό μπορεί να είναι πραγματικά μπερδεμένο για τον καταναλωτή - ειδικά για έναν αρχάριο".


Παρόλο που ο καθένας έχει διαφορετικό δέρμα-και επομένως διαφορετικά δερματικά ζητήματα, ανησυχίες, στόχους κ.λπ.-υπάρχουν ορισμένοι κανόνες ρουτίνας του δέρματος που ισχύουν γενικά σε όλους τους τομείς. Αυτά είναι αλλιώς γνωστά ως τα βασικά και συμβουλευτήκαμε πολλούς δερματολόγους για να επιβεβαιώσουμε τι ακριβώς είναι και να

μοιραστούμε συμβουλές φροντίδας του δέρματος που ισχύουν για όλους εμάς, αρχάριους και ειδικούς. Εάν δεν είστε βέβαιοι για το πώς να δημιουργήσετε μια ρουτίνα φροντίδας του δέρματος) ή ψάχνετε να ξεπεράσετε τα βασικά, εδώ είναι ο αρχάριος οδηγός για την περιποίηση του δέρματος που υποστηρίζεται από ειδικούς.


Συνδυάστε - και μείνετε προσκολλημένοι - σε μια απλή καθημερινή ρουτίνα:


"Δημιουργώντας την πρώτη σας ρουτίνα φροντίδας του δέρματος, κρατήστε το απλό" συμβουλεύει η Michele Farber, πιστοποιημένη δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. Η Divya Shokeen, πιστοποιημένη από το Δερματολόγος στο Torrance της Καλιφόρνια, συμφωνεί. "Η πιο σημαντική συμβουλή για τη φροντίδα του δέρματος θα ήταν να το κρατήσουμε απλό", λέει ο Shokeen. "Ξεκινήστε με τα βασικά σας και επεκτείνετε όπως σας ταιριάζει".


Αυτά τα βασικά πρέπει πάντα να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα τρία βήματα, που εκτελούνται με την ακόλουθη σειρά:


Βήμα 1: Καθαρισμός


Ο γενικός βασικός κανόνας εδώ είναι ότι ο καθαρισμός της επιδερμίδας σας δύο φορές την ημέρα - μία το πρωί, μία το βράδυ - είναι ιδανικός. Ο καθαρισμός το πρωί θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε οποιαδήποτε ένδειξη ιδρώτα ή λάδι που έχει μείνει από το μαξιλάρι και τα μαλλιά σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, εξηγεί η Shokeen.


Υπάρχει μια κοινή εξαίρεση στον κανόνα δύο φορές την ημέρα: Ξηρό δέρμα. "Αν έχετε την τάση να στεγνώνετε, είναι εντάξει να χρησιμοποιείτε απλό νερό το πρωί", λέει ο Farber.


Ωστόσο, ο καθαρισμός της επιδερμίδας σας το βράδυ δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζεται ή να παραλείπεται. "Στο τέλος της ημέρας, είναι σημαντικό να καθαρίσετε για να αφαιρέσετε όχι μόνο τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος και το μακιγιάζ που εφαρμόσατε το πρωί, αλλά και το υπερβολικό λίπος, τον ιδρώτα, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τους ρύπους

και άλλα που μαζεύονται στο δέρμα όλη την ημέρα", εξηγεί ο Σαχ.


Όταν επιλέγουμε ένα καθαριστικό προσώπου, οι ειδικοί λένε ότι οι αρχάριοι πρέπει να επιλέξουν κάποιο απαλό κ ενυδατικό. "Οποιοσδήποτε τύπος δέρματος ανέχεται ένα ενυδατικό καθαριστικό", εξηγεί ο Farber. Επιπλέον, αν αναζητήστε ένα που έχει άρωμα, να έχει ελάχιστα συστατικά (για να αποφύγετε τον ερεθισμό) και να έχει κεραμίδια και

γλυκερίνη για να αποκαταστήσει και να διατηρήσει το φράγμα υγρασίας του δέρματος.


Βήμα 2: Ενυδάτωση


Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα ή ένα προϊόν ενυδάτωσης. "Συνήθως προτείνω μια ενυδατική κρέμα χωρίς λάδι κ χωρίς άρωμα", λέει ο Farber, "καθώς αυτό θα είναι καλά ανεκτό σε [όλους] τους τύπους δέρματος, από επιρρεπή σε ακμή έως ευαίσθητο".


Πέρα από αυτές τις παραμέτρους, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το βήμα για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων του δέρματος, αναζητώντας μια ενυδατική κρέμα που έχει συνταχθεί με πρόσθετα συστατικά που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ανάγκες. Ο γενικός κατάλογος των συστατικών φροντίδας του δέρματος

είναι πολύ μακρύς και συνεχώς μεταβαλλόμενος, οπότε για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, εδώ είναι μερικές από τις κορυφαίες που πρέπει να γνωρίζετε, καθώς αφορούν την ενυδατική κρέμα:


Υαλουρονικό οξύ: Αναζωογονεί το δέρμα και αποκαθιστά τη χαμένη ενυδάτωση.

Κεραμίδια: Είναι ζωτικής σημασίας για τη ενδυνάμωση του φραγμού υγρασίας του δέρματος και τη συνολική υγεία (και σημαντικό για εκείνους με ξηρό δέρμα και έκζεμα).

Βιταμίνη C: Παρέχει αντιοξειδωτική προστασία και δίνει συνολική λάμψη στο δέρμα.


Εάν έχετε λιπαρό δέρμα ή επιρρεπές σε ακμή, μην νομίζετε ότι μπορείτε (ή πρέπει) να παρακάμψετε την καθημερινή χρήση ενυδατικής κρέμας. "Το υπερβολικό πλύσιμο χωρίς την κατάλληλη χρήση ενυδατικής κρέμας θα προκαλέσει στην πραγματικότητα υπερβολική έκκριση σμήγματος στο δέρμα σας", εξηγεί ο Shokeen.


Ο Farber συμφωνεί: "Ανεξάρτητα από το πόσο λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή μπορεί να είναι το δέρμα σας, θα στεγνώσει χωρίς ενυδάτωση και το ξερό δέρμα είναι ερεθισμένο δέρμα".


Ωστόσο, όσοι έχουν λιπαρό δέρμα θα πρέπει να αναζητήσουν ενυδατικές κρέμες που δεν έχουν υποστεί δράση. Ο όρος noncomedogenic στην ετικέτα του προϊόντος σημαίνει ότι τα συστατικά δεν θα μπλοκάρουν τους πόρους και δεν θα προκαλέσουν περαιτέρω ξεσπάσματα, εξηγεί ο Shokeen.


Βήμα 3: Προστασία


"Το αντηλιακό είναι η πρώτη γραμμή άμυνας και προστασίας από τον καρκίνο του δέρματος", εξηγεί ο Farber. "Εάν δεν κάνετε τίποτα άλλο για το δέρμα σας, η προστασία από τον ήλιο είναι το πιο σημαντικό".


Επιλέξτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο και εφαρμόστε το καθημερινά (ακόμα και όταν έχει συννεφιά), πάντα ως το τελευταίο βήμα στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος.


Όταν επιλέγετε τον τύπο αντηλιακού που θα εφαρμόσετε, υπάρχουν δύο δρόμοι που πρέπει να ακολουθήσετε: Χημικά ή με βάση τα ανόργανα άλατα (σε ορισμένες περιπτώσεις, και τα δύο συνδυάζονται σε έναν τύπο). Τα αντηλιακά ορυκτά λειτουργούν ως ασπίδα, εμποδίζοντας τις ακτίνες του ήλιου να διεισδύσουν στο δέρμα, χάρη σε συστατικά όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου. Τα χημικά αντηλιακά, από την άλλη, προστατεύουν το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες απορροφώντας τα, στηριζόμενα σε συστατικά όπως το οκτοκρυλένιο ή η αβοβενζόνη.


Προσθέστε επιπλέον βήματα όπως απαιτείται (ή θέλετε)


Μόλις ολοκληρώσετε μια βασική ρουτίνα, μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε επιπλέον βήματα εδώ και εκεί, όπως απαιτείται. Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε είναι η απολέπιση, προσθέτοντάς την ως ένα επιπλέον βήμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα χρησιμοποιώντας άλφα υδροξυοξέα (AHAs) ή βήτα υδροξυοξέα (BHAs), τα οποία

λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους για να απομακρύνουν την υπερβολική συσσώρευση στην επιφάνεια του δέρματος.


Όπως και με τους τύπους αντηλιακών, υπάρχουν επίσης δύο διαφορετικές μέθοδοι απολέπισης στις οποίες μπορείτε να επιλέξετε: Φυσική και χημική. Τα προαναφερθέντα AHA και BHA είναι χημικά απολεπιστικά και είναι εξαιρετικά για την πρόκληση του κυτταρικού κύκλου, την αύξηση του σχηματισμού κολλαγόνου και τη βελτίωση της θαμπάδας, λέει ο Shokeen. Η φυσική απολέπιση, από την άλλη πλευρά, είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται - αφαιρώντας χειροκίνητα τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, το υπερβολικό λίπος και τη συσσώρευση μέσω ενός απολεπιστικού προσώπου. Οι ευαίσθητοι τύποι δέρματος μπορεί να θέλουν να αποφεύγουν τα φυσικά απολεπιστικά, λέει ο Shokeen, καθώς μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν σπασμένα αιμοφόρα αγγεία.


Πρόσθετα βήματα που μπορείτε να περιστρέψετε μέσα και έξω από τη ρουτίνα σας όπως απαιτείται περιλαμβάνουν ορούς και μάσκες. Οι οροί προσώπου είναι υψηλής ισχύος, ελαφριά τοπικά προϊόντα που διαμορφώνονται με υψηλότερη συγκέντρωση δραστικών συστατικών-όπως η βιταμίνη C και το υαλουρονικό οξύ-για να στοχεύουν πιο συγκεκριμένες δερματικές ανησυχίες. Θα πρέπει να είναι στρωμένα κάτω από την ενυδατική σας κρέμα - ένας γενικός κανόνας είναι να εφαρμόζετε προϊόντα με λεπτότερη σύσταση κάτω από παχύτερα, όπως ενυδατικές κρέμες και λάδι.


Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια μάσκα προσώπου εδώ και εκεί - αν και η Shokeen συνιστά να το κάνετε όχι περισσότερο από μία ή δύο φορές την εβδομάδα. "Οι μάσκες προσώπου πρέπει να χρησιμοποιούνται περιοδικά", εξηγεί και εφαρμόζονται σε καθαρό, στεγνό δέρμα. Αναζητήστε μια μάσκα προσώπου που έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει ό, τι

συγκεκριμένο πρόβλημα δέρματος αντιμετωπίζετε εκείνη την ημέρα. Τα κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν μάσκες ενυδάτωσης, διαύγειας, ηρεμίας και λάμψης.


Θυμηθείτε αυτές τις σημαντικές συμβουλές.


Το λιγότερο είναι περισσότερο.


Καθώς η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας συνεχίζει να εξελίσσεται, ίσως η πιο σημαντική πληροφορία που πρέπει να θυμάστε καθώς λαχταράτε τα προϊόντα είναι αυτή: Τα λιγότερα είναι συχνά περισσότερα. «Η τήρηση των βασικών, σημαντικών δραστικών συστατικών θα σας εξυπηρετήσουν πολύ καλύτερα από το να κάνετε πάρα πολλά»,

συμβουλεύει ο Farber. "Προσοχή σε προϊόντα που δεν περιέχουν πάρα πολλά συστατικά και έχουν άρωμα και δοκιμάστε νέα προϊόντα ένα προς ένα για να δείτε πώς αντιδρά το δέρμα σας".


Έχε υπομονή.


Εάν μια νέα ρουτίνα φροντίδας του δέρματος δεν φαίνεται να "λειτουργεί" αμέσως, να ξέρετε ότι όταν πρόκειται για τη φροντίδα του δέρματος, η υπομονή είναι απαραίτητη (ακόμη και αν κάποιο προϊόν υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα,). "Μην πειραματίζεστε πολύ", λέει ο Shokeen. "Δώστε στο δέρμα σας την ευκαιρία να συνηθίσει σε ένα προϊόν ή

δραστικό παράγοντα για τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες πριν το αλλάξετε". Η εξαίρεση εδώ, φυσικά, θα ήταν εάν ένα προϊόν περιποίησης του δέρματος προκαλεί οποιοδήποτε είδος ερεθισμού ή αλλεργικής αντίδρασης-στην οποία περίπτωση, διακόψτε τη χρήση αμέσως.


Η συνέπεια είναι το κλειδί.


"Μείνετε συνεπείς", λέει ο Shah, ο οποίος συνδέεται με το κομμάτι της υπομονής. Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή, η συνέπεια-να περνάτε τα ίδια βήματα ρουτίνας φροντίδας του δέρματος κάθε μέρα, πρωί και βράδυ-είναι το κλειδί για την παραγωγή και τη διατήρηση πραγματικών αποτελεσμάτων.


Εμπιστευτείτε τη διαδικασία (και το δικό σας δέρμα) και ακολουθήστε ό, τι σχέδιο έχετε ορίσει για τον εαυτό σας.

180 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page